Acne
Wat is acne?
Acne, beter bekend als jeugdpuistjes, is één van de meest voorkomende huidziekten en is een aandoening aan de talgklieren. Talgklieren produceren talg, en dat talg zorgt er voor dat de huid soepel blijft. De talgklieren komen over het gehele lichaam voor, maar de dichtheid van de talgklierfollikels is in het gelaat, de borst en de rug het grootst. Dit zijn dan ook de plekken waar acne het vaakst voor komt.
Meestal komt acne voor tijdens de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen door maakt, maar ook op latere leeftijd komt acne bij menigeen voor.
Hoe ontstaat acne?
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne.
De vier belangrijkste factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan van acne zijn:
- Toegenomen talgproductie
- Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid) en een afsluiting van het talgklierkanaal
- Aanwezigheid van bacteriën
- Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken
Daarnaast spelen hormonale- en genetische factoren, stress, drukkende kleding, bepaalde medicatie en verkeerde leefgewoonten ook een rol bij het ontstaan van acne.
Wat zijn de verschijnselen van acne?
Acne kenmerkt zich door: open mee-eters, gesloten mee-eters, rode pukkeltjes (papels), puistjes met een geel kopje (pustels) en acne littekens.
Welke vormen van acne zijn er?
Acne vulgaris: Vulgaris betekent in het Latijn gewoon. Acne vulgaris is dan ook de meest voorkomende vorm van acne. Alle typische kenmerken van acne kunnen voorkomen bij acne vulgaris, vaak in milde vorm.
Acne conglobata: Acne conglobata is een ernstige vorm van acne, welk vaak gepaard gaat met grote ontstekingen. Kenmerkend voor acne conglobata zijn grote onderhuidse knobbels, abcessen (met pus gevulde holtes) en een verhoogde kans op littekenvorming. Deze vorm van acne komt meestal bij mannen voor.
Acne excorieé: Deze vorm van acne komt vooral bij jonge vrouwen voor. Iemand met deze vorm van acne krabt de puistjes open of knijpt de puistjes uit. Door het krabben en uitknijpen worden de ontstekingen juist erger en kan er littekenvorming ontstaan.
Acne fulminans: Deze vorm van acne is zeldzaam, maar zeer heftig. Acne fulminans ontstaat plotseling en heeft de zelfde verschijnselen als acne conglobata. Het verschil met acne conglobata is vooral dat de patiënt ook ziek is. Malaise, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen kunnen voorkomen.
Acne infantum: Acne infantum komt voor bij pasgeboren baby´s. Acne infantum is te herkennen aan kleine acne-puistjes in het gelaat die ontstaat onder invloed van hormonen. Deze puistjes zijn onschuldig en gaan vaak vanzelf weg.
Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): Acne ectopica is een vorm van acne dat vooral voorkomt in de liezen, oksels en billen. De patiënt kan last hebben van grote ontstekingen, gevulde abcessen en zwelling.
Behandeling
Acne kan op verschillende manieren behandeld worden. Welke behandeling voor u geschikt is, hangt voornamelijk af van de ernst en het soort van de acne.
Mogelijke behandelingen van acne zijn:
- Verwijderen van papels, pustels en comedonen (mee-eters)
- Masker
- (Fruitzuur)Peeling
- Lysing
- Microdermabrasie
- Hoogfrequente stroom
- Lymfedrainage
- Advies dagelijkse verzorging
Voor meer informatie over de behandelingen kunt links in het menu op de behandelingsmogelijkheden klikken.