Fibromen

 

Wat zijn fibromen?

Fibromen, ook wel steelwratjes genoemd, zijn kleine huidgezwelletjes opgebouwd uit bindweefsel. Deze gezwelletjes zijn volkomen goedaardig, en komen vooral voor in de oksels, de liezen en de hals. Bij beide geslachten en van alle leeftijden kunnen fibromen voorkomen, maar vaak komen zij voor bij volwassenen.

Hoe ontstaan fibromen?

Het ontstaansmechanisme van fibromen is nog niet geheel opgehelderd. Wel is het bekend dat mensen met overgewicht en/of diabetes en verhoogde kans hebben op het ontstaan van fibromen.

Wat zijn de verschijnselen van fibromen?

Fibromen zijn kleine huidgezwelletjes die boven op de huid liggen. Ze zijn huidkleurig en kunnen slechts 1-2 mm groot zijn, maar exemplaren tot wel 2-3 cm komen ook voor. Fibromen geven in het algemeen geen pijnklachten, maar ze kunnen wel jeuken, gevoelig zijn of van kleur veranderen. Omdat fibromen op de huid liggen kunnen deze wel geïrriteerd raken door het schuren met kleding of het scheren van de haren.

Behandeling

Fibromen zijn relatief eenvoudig te behandelen. Dit gebeurd door middel van coagulatie. Bij coagulatie wordt een naaldje op de huid gezet. Deze naald wordt verwarmd en brandt het bloedvaatje in de fibroom dicht. Hiervoor sterft de fibroom af en verdwijnt. Enige tijd later ontstaat een korstje op het behandelde gebied, welk vanzelf weer verdwijnt.